آیا می دانید که انتخاب شغل رانندگی خودروهای سنگین چقدر بر زندگی شخصی رانندگان و شوفرها تاثیر می گذارد؟ صدها هزار نفر در ایران با رانندگی خودروهای سنگین و حمل بار در جاده ها کسب درآمد می کنند. رانندگی خودروهای سنگین یکی از مشاغلی است که همواره از سختی آن سخن به میان آمده است.تریلر سازی
بررسی مشکلات رانندگان خودروهای سنگین
آیا می دانید که انتخاب شغل رانندگی خودروهای سنگین چقدر بر زندگی شخصی رانندگان و شوفرها تاثیر می گذارد؟ صدها هزار نفر در ایران با رانندگی خودروهای سنگین و حمل بار در جاده ها کسب درآمد می کنند. رانندگی خودروهای سنگین یکی از مشاغلی است که همواره از سختی آن سخن به میان آمده است.تریلر سازی
رانندگی در شرایط آب و هوایی بد، تحمل سرما و گرمای طاقت فرسا، ساعات کار طولانی، محموله های خطر ناک و یا بعضا گران قیمت، دستمزدهای پایین، زمان های طولانی دوری از خانواده و دلایل بسیار دیگر از جمله عواملی است که باعث می شود بتوانیم رانندگی با خودروهای سنگین را از جمله مشاغل سخت بدانیم.
چه خطراتی سلامت رانندگان را تهدید می کند ؟
شرایط شغلی رانندگان جاده به گونه ای است که ممکن است بعضی از آن ها با بیماری های جسمی و روحی زیادی مواجه شوند. عوارض ناشی از کم خوابی یا بی خوابی، تغذیه نامناسب، اضطراب و نگرانی های فراوان، گرفتگی عضلانی، کمر درد و گردن درد، ضعف قدرت بینایی و شنوایی در دراز مدت و بسیاری مشکلات دیگر سلامت آن ها را تهدید می کند.تریلر سازی در اصفهان
رانندگی با خودروهای سنگین از مشاغلی است که به دلایل مختلف می تواند منجر به انواع بیماری ها شود. به عنوان مثال راننده ها زمان خیلی طولانی را به صورت نشسته هستند؛ این حالت نشستن از عواملی است که باعث می شود فرد مستعد بیماری های قلبی عروقی شود.
نشستن دائم راننده ها و عدم تحرک آن ها باعث بروز عوارض دردهای مفصلی در نواحی ستون مهره ها، گردن، شانه، مچ دست و پا، آرنج و زانوها می شود. تمامی این مشکلات به واسطه ی نشستن های طولانی مدت و نادرست بروز می کند .ثابت بودن راننده در حالت نشسته و آویزان ماندن پا به مدت طولانی نیز موجب بیماری تورم رگ های پا یا واریس می شود.
از طرفی بد نشستن موجب از بین رفتن آب دیسک بین مهره ای در ستون فقرات خواهد شد و به محض وارد شدن یک ضربه یا فشار بیرون زدگی دیسک اتفاق می افتد.صندلی راننده حتماً باید قابلیت تغییر داشته باشد تا راننده بتواند شیب صندلی، نحوه نشستن و فاصله اش از کف اتومبیل و فرمان را تنظیم کند؛ در غیر این صورت عصب سیاتیک فرد آسیب می بیند.تریلر سازی در اصفهان
ممکن است درد از ناحیه کمر شروع شده و پاها به شدت تیر بکشد و متأسفانه درمان این عارضه در کوتاه مدت امکان پذیر نیست.بسیاری از راننده ها بنا به دلایلی مجبورند بیشتر از 8 ساعت در روز یا در ساعات غیر معمول مثلا از شب تا صبح رانندگی کنند. این موضوع می تواند موجب بروز اختلال خواب شود و هم چنین میزان استرس و تنش را در فرد افزایش دهد.
دوری از خانواده یکی از مشکلات رانندگان خودروهای سنگین
دوری از خانواده برای رانندگان جاده و خانواده هایشان طاقت فرسا است؛ رانندگی با خودروهای سنگین در جاده ها و دوری از خانه و خانواده هم به راننده و هم بر اعضاء خانواده فشارهای مختلفی وارد می کند. از جمله مهم ترین آن ها فشارهای روحی و عصبی مانند استرس و نگرانی، احساس تنهایی و دلتنگی می باشد. از طرف دیگر درآمد حاصل از حمل بار و محموله برای رانندگان نیز می تواند استرس زا باشد.
تاخیر در پرداخت دستمزد با وجود تحویل محموله
از جمله دیگر مشکلات رانندگان این است که معمولا صاحب بار و شرکت باربری نرخ کرایه حمل را به صورت توافقی میان خود تعیین کرده و پس از مدتی مبلغ مورد نظر را به راننده پرداخت می کنند؛ یعنی زمان پرداخت مشخص نیست و حتی پیش می آید که رانندگان تا چند ماه پس از سفر و حمل بار دستمزد خود را دریافت می کنند.تریلی سازی
این در حالی است که شرکت های حمل و نقل رقابت سنگینی میان خود دارند و به همین دلیل در رایزنی هایشان با صاحبان بار مرتبا نرخ ها را کاهش می دهند و از طرف دیگر حاضر نیستند این کاهش مبلغ به زیان آنها باشد؛ در واقع زیان وارده را به راننده تحمیل می کنند.
عدم نوبت دهی پایانه های بار شهرستان ها به غیر بومی ها
از دیگر مشکلات رانندگان عدم نوبت دهی پایانه های بار شهرستانها به غیر بومی هاست که مسئولان وزارت راه و سازمان راهداری باید آن را برطرف کنند. در واقع تمایل مسئولان پایانه های بار برخی شهرستان ها دادن کارت نوبت به رانندگان بومی است و هیچ نظارتی برای جلوگیری از این مسائل وجود ندارد.
عدم تحویل سهمیه لاستیک های تعاونی
متاسفانه با وجود سهمیه لاستیک برای خودروهای سنگین، برخی از شرکت های تعاونی حمل و نقل داخلی از تحویل سهمیه لاستیک طفره می روند و آن ها را با قیمت آزاد به بازار عرضه می کنند.لاستیک های سهمیه ای از سوی برخی شرکت های تعاونی حمل بار به خصوص در شهرهای کوچک به مراکز استان ها یا شهرهای بزرگ برده شده و به قیمت آزاد به فروش می رسد. در این پروسه لاستیک احتکار شده و با قیمت گزافی تک فروشی می شود.
کمیسیون های نامتعارف شرکت های باربری و عدم نظارت بر پایانه های بار
یکی از دیگر از مشکلات راننده ها پایین بودن نرخ کرایه حمل و نقل است. اگر چه تعین کننده نهایی تعرفه حمل و نقل سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای و وزارت راه و شهرسازی است، اما به دلیل پایین بودن این تعرفه ها، رفته رفته مطالبات رانندگان به سمت محاسبه بر اساس وزن و مسافت طی شده تغییر یافته است.از عمده ترین مشکلات این صنف این است که نهاد مشخصی برای شکایت نسبت به میزان کمیسیون برخی شرکت های باربری و حمل و نقل ندارند.تریلر سازی در اصفهان
سایر مشکلات رانندگان خودروهای سنگین
مشکلات رانندگان جاده ای متعدد است؛ اما کمبود و گرانی قیمت لاستیک، روغن و لوازم پر مصرف و قطعات یدکی از جمله اولویت هایی است که موجب شده رانندگان نتوانند به خوبی به فعالیت های خود ادامه دهند.حمل و نقل جاده ای به دلیل تعداد زیاد ناوگان و بی برنامگی در ساختار صرفه اقتصادی نداشته و با افزایش قیمت ها شرایط ادامه کار را سخت تر و حتی غیرممکن کرده است.
بیمه ی رانندگان خودروهای سنگین
شرایط محیط کار بعضی از مشاغل، استانداردهای کافی را نداشته و به گونه ای است که سلامتی کارگران و کارمندان را به خطر می اندازد. افرادی که در این مشاغل فعالیت می کنند لازم نیست 30 سال کامل بیمه پرداخت کنند و طبق قوانین سختی کار می توانند زودتر هم بازنشسته شوند تا سلامت شان بیش این به خطر نیافتد.
راننده های خودروهای سنگین سختی های بسیاری را تحمل کرده و علاوه بر مشکلات جسمی با نگرانی های فکری برای سلامت کالا، تحویل به موقع آن و موارد بسیار دیگر نیز مواجه هستند.بیمه های مختلفی مانند بیمه باربریترانزیت، بیمه بدنه، بیمه رانندگان و دیگر بیمه ها با هدف کمتر کردن نگرانی رانندگان ایجاد شده است. هزینه بیمه راننده توسط رانندگان پرداخت می شود، اما هزینه بیمه باربری ترانزیت توسط فرستنده پرداخت می شود تا اگر محموله آسیب دید خسارت آن قابل جبران باشد.
آیا رانندگان خودروهای سنگین مشمول قانون بیمه سختی کار می شوند؟
قانون سختی کار رانندگان و بازنشسته شدن آن ها زودتر از موعد مقرر می تواند مشکلات رانندگان را کاهش دهد؛ اما به دلیل فراهم نبودن شرایط هنوز این قانون به تصویب نرسیده است.سختی کار زمانی ایجاد می شود که عوامل شیمیایی، فیزیکی، بیولوژیکی و مکانیکی یک شغل در حد استاندارد نباشد و فشاری بیش از توانایی کارکنان به آن ها وارد شود.تریلر سازی در اصفهان
در بعضی از موارد با استفاده از امکانات فیزیکی، بهداشتی و غیره می توان سختی کار را کاهش داد اما گاهی تغییر دادن محیط کار و استفاده از امکانات نیز موثر واقع نمی شود.به همین دلیل نیاز به وضع قوانینی خاص در این زمینه است تا بتوان به وسیله ی آن از کارگران و کارمندان حمایت کرد؛ براساس آن چه که توضیح دادیم می توان مشاغل را به دو دسته تقسیم کرد.
مشاغلی که می توان در محیط کار و فرایند انجام آن تغییرات فیزیکی و شیمیایی ایجاد کرد وسختی آن را کاهش داد در دسته ی مشاغل گروه الف جای می گیرند.
مشاغلی که با ایجاد تغییرات باز هم سختی خود را حفظ می کنند و می توانند سلامت جسمی و روحی افراد را به خطر بیاندازند در دسته ی مشاغل گروه ب قرار می گیرند. برای مثال رانندگان جاده و ماشین های سنگین، کارگران معدن، کارگران حفر قنات و چاه، غواصان در فشار زیاد و آتش نشانان در دسته ی مشاغل گروه ب جای می گیرند.
محاسبه سختی کار رانندگان در قانون کار وابسته به چه شرایطی است؟
اگر قانون سختی کار رانندگان تصویب شود حق بیمه ای که آن ها باید پرداخت کنند هم افزایش می یابد. در این صورت آن ها باید مبلغ زیادی را ماهانه برای بیمه پرداخت کنند و از جهت اقتصادی فشار بیشتری به آن ها وارد می شود. در این صورت وضعیت برای رانندگان مالک ماشین که وابسته به شرکت یا نهادی خاص نیستند بدتر می شود و باید مبلغ قابل توجهی را پرداخت کنند.
در حال حاضر میزان کسب درآمد رانندگان کاهش یافته است و با تصویب قانون سختی کارهم کاهش می یابد و میزانی از درآمد رانندگان با پرداخت بیمه از دست می رود.ولی تصویب قانون سختی کار برای رانندگان می تواند به نفع آن ها باشد زیرا در قانون سختی کار باید کار فرمای هر راننده به طور واضح مشخص شود.
این کارفرما می توانند شرکت ها، بخش خصوصی، بخش دولتی یا اشخاص حقیقی باشند.شرایط رانندگان خود فرما نیز باید بررسی شود تا تصمیم مناسبی برای آن ها گرفته شود. چرا که رانندگان خود فرما، کار فرمایی ندارند و اگر هم داشته باشند معمولا کارفرماها رانندگان را مشمول قانون کار نمی دانند.
نظر دهید