در خودرو پدال ترمز به پیستون ها و پیستون ها به ترمز متصل است. ترمز های عقب کاسه ای و ترمز های جلو به صورت دیسکی می باشند اما امروزه در برخی از خودرهای مدرن ترمزهای عقب نیز به صورت دیسکی می باشد.در خودرو پدال ترمز به پیستون ها و پیستون ها به ترمز متصل است.
دلایل بریدن ترمز خودرو | اگر ترمز عمل نکرد چگونه خودرو را متوقف کنیم؟
در خودرو پدال ترمز به پیستون ها و پیستون ها به ترمز متصل است. ترمز های عقب کاسه ای و ترمز های جلو به صورت دیسکی می باشند اما امروزه در برخی از خودرهای مدرن ترمزهای عقب نیز به صورت دیسکی می باشد.در خودرو پدال ترمز به پیستون ها و پیستون ها به ترمز متصل است.
ترمز های عقب کاسه ای و ترمز های جلو به صورت دیسکی می باشند اما امروزه در برخی از خودرهای مدرن ترمزهای عقب نیز به صورت دیسکی می باشد. ترمز ها اغلب با استفاده از نیرو اصطکاک خودرو را متوقف میکنند. در ترمز جلو اصطکاک، لنت ها و کالیپرها را متوقف میکند و در ترمز عقب اصطکاک بر کاسه ها و کفشک ها تاثیر میگذارد.
عواملی که باعث عملکرد غیر طبیعی ترمز ها میشود:
هنگامی که لنت های ترمز ضخامت خود را از دست میدهند، ترمز ها جیغ میکشند. ترمز زمانی صدای سایش میدهد که دیسک در حال ساییده شدن با لنت است و هزینه تعمیر آن از تعویض لنت بسیار بیشتر است.هنگامی که ترمزها بیش از حد داغ میکنند در فلز دیسک یا کاسه ترمز نقاط سختی به نام نقاط داغ به وجود می آید.
نقاط داغ مقاومتبالایی در مقابل اصطکاک کفشک های ترمز و لنت ها دارند. چون کفشک ها و لنت ها چیزی برای گرفتن ندارند بنابراین اصطکاکی هم وجود ندارد و عملا نیرو ترمز از دست میرود.از عواملی که باعث اختلال در اصطکاک میشود چربی یا روغن در ترمز ها است. زمانی که روغن نشت میکند باید واشر های ماشین را بررسی کنید.
نحوه ترمز گرفتن تاثیر مستقیمی بر عملکرد ترمز میگذارد. گرمای شدید تولید شده حاصل از ترمز گرفتن مکرر، لنت ها و کفشک ها را غیر موثر میکند. مواد استفاده شده در ترمز باید مقداری انعطلف پذیر باشند تا بتواند به طور کامل دیسک یا کاسه را در بربگیرند.
راهکارهای پیشنهادی در هنگام بریدن ترمز خودرو
آرامش خودتان را حفظ و از انجام حرکات اضافی خودداری کنید. کنترل اعصاب و جسمتان را در دست داشته باشید. حتما کمربند ایمنی را ببندید
پدال گاز را رها کرده و اگر کروز کنترل دارید مطمئن شوید آن را خاموش کرده اید.
پدال ترمز را چندین مرتبه به صورت مکرر فشار دهید تا مقدار فشار لازم برای توقف اتومبیل را فراهم آورید. حتی اگر ترمز شما ABC باشد باز هم این کار را انجام دهید. چرا که ترمز ABC تنها زمانی فعال میشود که به شدت ترمز بگیرید.
اگر پدال ترمز سقف باشد سریعا چک کنید اشیایی مانند بطری آب و وسایل دیگر به پدال ترمز گیر نکرده باشد. اما اگر پدال ترمز نرم باشد احتمال اینکه روغن ترمز تموم کرده اید یا سیلندر اصلی آن خراب شده وجود دارد. در این حالت باید چندین مرتبه پدال را بگیرید تا کنترل وسیله را بدست آورید.
اگر ماشین شما دارای دنده اتوماتیک هست آن را حالت دنده دستی قرار دهید و دنده را یک یا دو کنید. اگر اتومبیل شما دنده دستی است آرام آرام دنده را کم کنید. دقت کنید ناگهانی دنده را یک یا دو نکنید چون احتمال دارد کنترل اتومبیل را از دست بدهید.
چشمان خود را از جاده برندارید. هواستان را کاملا جمع کنید در مسیرهایی که ترافیک سنگین و موانع وجود دارد دوری کنید.
از ترمز دستی استفاده کنید. برای کاهش سرعت اتومبیل ترمز دستی را کم کم بکشید البته این کار را به صورت ناگهانی انجام ندهید چون احتمال اینکه تایر های عقب قفل کند وجود دارد. اگر حس کردید چرخ خای عقب قفل کردند کمی ترمز دستی را رها کنید تا چرخ ها حرکت کنند سپس ترمز دستی را بکشید تا سرعت خودرو کم شود.
از اصطکاک جاده استفاده کنید. اگر جاده دارای حاشیه هست بر روی حاشیه حرکت کنید تا در اثر اصطکاک سرعت شما کم شود. به دیگر رانندگان از طریق فلاشر های خودرو، بوق و ... اطلاع دهید.
راهکارهای اضطراری در هنگام بریدن ترمز خودرو
جاده را بررسی کنید تا نقطه ایمن برای سایش پیدا کنید. اگر تمایل ندارید خودروی خود را نگه دارید بدنبال یک محیط باز باشید.
برخورد با پشت یک اتومبیل دیگر. گرجه این راهکار درستی نمی باشد ولی در بعضی مواقع برای کاهش سرعت و توقف اجباری باید این کار را انجام داد و قبل از برخورد حتما با بوق زدن راننذه اتومبیل جلو را از این امر آگاه سازید.
به جاده خاکی بکشید . هرچند که جاده خاکی ناپایدار است و سرعت شما را به شدت کاهش میدهد اما مراقب باشید.
در صورت وجود جدول کم عمق با این جدول برخورد کنید اما فرمان را سفت بگیرید تا کنترل اتومبیل از دست شما خارج نشود.
توصیه ها
در زمان مناسب لنت های ترمز را تعویض کنید و همچنین بازید دوره ای سطح روغن ترمز امری لازم است که باعث میشود از بسیاری این موارد جلوگیری شود.
اگر در سرایزی حرکت میکنید از ترمز گرفتن بیش از حد خوداری کنید. زیرا باعث میشود لنت ترمز بیش از حد داغ شود و سیستم ترمز از دست می رود.
در هنگام حرکت در اتومبیل های دنده اتوماتیک دقت کنید که در وضعیت P نباشد این کار باعث قفل شدن فرمان خودرو میشود و دیگر قادر به کنترل این وسیله نقلیه نیست.
چراغ ترمز عقب علاوه بر نشان دادن اینکه شما در حال ترمز گرفتن هستید، نکته دیگری را بازگو میکند. قبل از رانندگی از صحت این چراغ ترمز مطمئن شوید در این صورت سیستم ترمز مشکلی ندارد.
خیس بودن لنت های ترمز قدرت ترمزگیی را به شدت کاهش میدهد. بنابراین در روزهای بارانی ا رد شدن در مکان های خیس بهترین کار روشن کردن چراغ های عقب و حرکت با دنده سنگین و گرفتن ترمز کم است.
هرگز در هنگام رانندگی و ترمز گرفتن، ماشین را خاموش نکنید. اگر اتومبیل را خاموش کنید سیستم هیدرولیک قرت پمپینگ ترمز را سه برابر میکند.
نظر دهید