بهطورمعمول، یک خودرو از قطعات زیادی تشکیلشده است که ممکن است به دلایلی مانند نقص فنی، تصادف یا وارد شدن ضربههای ناگهانی دچار مشکل شود. معمولاً در هنگام تصادفات بیشترین قسمتی از ماشین که آسیب میبیند، جلوبندی آن است؛ بنابراین در ادامه میخواهیم درباره جلوبندی ماشین سنگین، جلوبندی اتوبوس و... صحبت کنیم و قطعات آن را بشناسیم.
بهطورمعمول، یک خودرو از قطعات زیادی تشکیلشده است که ممکن است به دلایلی مانند نقص فنی، تصادف یا وارد شدن ضربههای ناگهانی دچار مشکل شود. معمولاً در هنگام تصادفات بیشترین قسمتی از ماشین که آسیب میبیند، جلوبندی آن است؛ بنابراین در ادامه میخواهیم درباره جلوبندی ماشین سنگین، جلوبندی اتوبوس و... صحبت کنیم و قطعات آن را بشناسیم.
جلوبندی ماشین سنگین چیست و چه کاربردی دارد؟
جلوبندی ماشین که به آن سیستم تعلیق نیز میگویند، مجموعهای از قطعات است که برای حفظ تعادل خودرو در حالت سکون یا در حین حرکت به کار میرود. درصورتیکه در هنگام تصادفات، سیستم جلوبندی خودروی شما آسیب ببیند ممکن است مشکلات بسیار زیادی برای خودروی شما به وجود بیاید.
زیرا سیستم جلوبندی، تمام نیروهای سطح راه را خنثی میکند و باعث میشود در هنگام رانندگی هیچ مشکل و حس بدی نداشته باشید.در واقع سیستم جلوبندی هنگام حرکت کردن خودرو به سمت چپ و راست کاربرد زیادی دارد. همچنین وجود آن باعث میشود تا خودرو بسیار روان و نرم حرکت کند.
برخی از قطعات جلوبندی یک خودرو عبارتاند از طبقها، سیبکها، میل موج گیر، میل تعادل، سگ دست، دستگاه تعلیق اکسل فنر، کمکفنر و...بهطورکلی، عمر متوسطه سیستم جلوبندی برای خودرویی که هر روز فعالیت میکند، حدود ۶ ماه است البته در نظر داشته باشید که این مدتزمان برای خودرویی است که دائم از مسیرهای ناهموار در حال رفتوآمد است، اما اگر خودرویی دارید که در هفته مسافت کمی طی میکند، عمر سیستم جلوبندی خودروی شما میتواند به یک سال و نیم نیز برسد و پسازآن باید تعویض شود.
صدا دادن سیستم جلوبندی خودرو هنگامیکه از روی یک دستانداز عبور میکنید
لرزش پیدا کردن فرمان
کج شدن خودرو به یکطرف
جلوبندی ماشین سنگین
جنس جلوبندی ماشین از چیست ؟
جنس جلوبندی خودروها معمولا از فولاد بوده و حالت ارتجاعی دارند. این حالت ارتجاعی برای جذب کردن نیروهای وارد شده و لرزهها هستند. از آنجایی که جلوبندی ماشین باید بتواند وزن نیروی وارد شده از مسیر و وزن خودرو را تحمل کند؛ بنابراین باید جنس آن مقاوم باشد. اگر جلوبندی خودرویی را در نظر بگیریم که ارزان است و جنس آن مقاومت زیادی ندارد، دست کم میتواند تا ۶ ماه مقاومت کند.
جلوبندی کامیون
به طور حتم، سیستم جلوبندی ماشینهای سواری با سیستم جلوبندی ماشینسنگین متفاوت است؛ بنابراین در ادامه میخواهیم سیستم جلوبندی کامیون را بررسی کنیم.
اگر بخواهیم یک مقایسه کوتاه و ساده از جلوبندی ماشینهای سنگین و ماشینهای سواری به شما بگوییم این است وزنی که سیستم جلوبندی خودروهای سواری تحمل میکنند نهایتاً ۶ تن است، اما وزنی که سیستم جلوبندی کامیون تحمل میکند ۵ تا ۸ برابر بیشتر از خودروهای سواری است؛ بنابراین سیستم جلوبندی که در کامیون به کار میرود باید توانایی تحمل این وزن را داشته باشد بهطوریکه بتواند تعادل خودرو را به خوبی حفظ کند. برخی از قطعات جلوبندی کامیون به شرح زیر است:
پلوس
پلوس که از قطعات جلوبندی کامیون محسوب میشود و وظیفه آن انتقال نیرو به چرخها است. این قطعه ازیکطرف با دیفرانسیل و از طرف دیگر با چرخها در ارتباط است؛ بنابراین به دلیل اتصالی که بین چرخ و دیفرانسیل توسط پلوس انجام میشود، با چرخش دیفرانسیل، چرخها نیز میچرخند.
گردگیر پلوس
در محلی که جعبهدنده و چرخها با یکدیگر اتصال پیدا کردهاند، یک کیسه پلاستیکی پوشانده میشود که نام آن گردگیر پلوس است و وظیفه آن محافظت از مفاصل است.
سیبک ممکن است در قسمتهای مختلف از خودرو دیده شود. شکل سیبک گرد است و در هر قسمت یک وظیفه خاصی بر عهده دارد. در سیستم جلوبندی کامیونها سیبک فرمان به چرخها اتصال پیداکرده و باعث چرخیدن چرخها میشود.
کمکفنر
یکی از مهمترین قطعات جلوبندی هر خودرویی کمکفنر است. این قطعه از یک سر خود، به شاسی خودرو و سر دیگر آن به سیستم جلوبندی متصل است و وظیفه آن کنترل نوساناتی است که در فنر خودرو ایجاد میشود.
طبق
طبق یک وسیلهای فلزی است که قطعات متحرکه شاسی خودرو و سیستم جلوبندی را به یکدیگر متصل میکند و یک نوع رابطه بین آنها است. وظیفه این قطعه خنثی کردن نیروهایی است که از طرف جاده به خودرو وارد میشود.
بوش طبق
بوش طبق شباهت زیادی به سیبک دارد و در اتصال کردن قطعات مختلف سیستم جلوبندی به کار میرود، اما تفاوت بوش طبق و سیبک جهت حرکت آنها است بهطوریکه سیبکها میتوانند در جهتهای مختلف حرکت کنند، اما بوش طبقها تنها میتوانند به سمت جلو و عقب حرکت کنند. وظیفه این قطعه جلوگیری از ایجاد صدا و لرزشها در قطعات خودرو است.
میله موج گیر
یکی از مهمترین قطعات جلوبندی ماشینهای سنگین میله موج گیر است و کاربرد آن کنترل و حفظ پایداری خودرو درحرکتهای مار پیچی و پیچهای تند است به این قطعه میله تعادل نیز گفته میشود.
اکسل
اکسلها در دو طرف خودرو ساختارهای مجزایی دارند بنابراین جابجایی و حرکات یک سمت خودرو با طرف دیگر مرتبط نیست این قطعه عملکرد بسیار مشابهای با میله موج گیر دارد.
مهره تنظیم فرمان
همانطور که میدانید موازی بودن چرخهای جلو بسیار اهمیت دارد زیرا اگر چرخها با یکدیگر موازی باشند پلاستیک آسیب زیادی وارد میشود بنابراین وظیفهای که مهره تنظیم فرمان دارد این است که به جعبهفرمان اتصال پیدا میکند و با حرکت خود میتواند چرخ جلو را به سمت چپ یا راست حرکت دهد.
جلوبندی اتوبوس
اتوبوسها یکی از مهمترین خودروها در سیستم حملونقل درونشهری و بینشهری هستند و ازآنجاییکه این خودروها با جان انسانها در ارتباط هستند؛ بنابراین امنیت و قطعات به کار رفته در آنها اهمیت زیادی دارد.برای به حرکت درآوردن یک اتوبوس، از قطعات زیادی استفاده میشود که بخش مهمی از آنها را قطعات جلوبندی تشکیل میدهند.
ازآنجاییکه اتوبوسها ممکن است در مسیرهای زیادی حرکت کنند؛ بنابراین جنس قطعات جلوبندی آن باید بسیار مقاوم باشد و استانداردهای خاصی را داشته باشند. بهطورکلی میتوان گفت قطعات جلوبندی اتوبوس و جلوبندی کامیون شباهت زیادی به یکدیگر دارند؛ بنابراین قطعاتی که تا الان معرفی نکردهایم را به شما معرفی خواهیم کرد.
یکی از قطعات جلوبندی اتوبوس چراغ است این قطعه اهمیت زیادی در روشنایی جاده در شب، راهنما زدن و یا هشدار دادن برای دیگر خودروها دارد؛ بنابراین از قطعات مهم جلوبندی اتوبوسها محسوب میشود.در خودروهای سواری، چراغها سمت خارجی نصب میشوند، اما در اتوبوسها که جز خودروهای سنگین محسوب میشوند،
چراغها بخشی از سیستم جلوبندی آنها را تشکیل میدهد. نوردهی کافی، شفافیت شیشه و استحکام بالا از موارد مهمی هستند که یک چراغ باید داشته باشد. چراغ اتوبوس دو حالت نورپایین و نوربالا دارد که هر دو برای رانندگی در شب اهمیت زیادی دارند. چراغهای اتوبوس در سمت عقب بهگونهای هستند که در زمان روشن شدن چراغهای جلو به طور کاملاً خودکار روشن شوند.
سپر اتوبوس
یکی از قطعات بسیار مهم در جلوبندی اتوبوس سپر است. این قطعه از جنس فلز ساخته میشود البته در برخی موارد ممکن است از پلاستیکهای مقاوم به همراه آلیاژ فلز نیز استفاده شود.یکی از مهمترین کاربردهای سپر اتوبوس، محافظت کردن از اتوبوس در زمان تصادفات یا برخورد به اجسام دیگر است.
درواقع میتوان گفت سپر نقش محافظتی در اتوبوسها و تمامی خودروها دارد. بهطورمعمول اتوبوسها دو سپر عقب و جلو دارند که سپر جلوی آنها از سه قسمت پیشانی، جاذب و تیر ارزی تشکیلشده است. قسمت پیشانی صرفاً جنبه زیبایی دارد و قسمت جاذب بهمنظور کاهش صدمات واردشده از تصادفات است.
فرقی ندارد که خودروی سواری دارید یا خودروی سنگین زیرا درهرصورت سیستم جلوبندی در خودروی شما تأثیر بسیاری دارد بهطوریکه باعث کاهش آسیبهای واردشده به خودروی شما میشود؛ بنابراین هنگام خرید خودرو حتماً به جنس قطعات جلوبندی آنها توجه کافی داشته باشید.
نظر دهید